Egyptisk Mau
Størrelse
Medium
Pelslengde
Kort
Aktivitetsnivå
Aktiv
Lydnivå
Snakker en del
Om Egyptisk mau
For å finne starten på rasens historie, må vi ganske langt tilbake i tid – helt tilbake til ca. år 4000 f.Kr., når de første bosetningene ved Nilen kom. Her levde også stamfaren til tamkatten, den afrikanske villkatten, som over tid slo seg til ved disse bosetningene og ble tamme. Beskrivelsen av disse kattene, både når det kommer til pelsmønster og farge, samt type, kan minne om den moderne Egyptiske Mauen.
På denne tiden var det ingen forskjell i begrepene for å beskrive en vill eller tam katt; alle ble beskrevet med «he/she who mews». Dette har også blitt skrevet som miu, mii, emu og amu, avhenigig av språk og dialekt. Ordet «mau» kommer fra et av disse gamle språkene, og betyr helt enkelt «katt».
Fra rundt år 2000 f.Kr. kan man begynne å se tamkatter i egyptisk kunst, både i hjemlige situasjonsbilder og i jakt-sammenhenger, hvor de er avbildet med byttedyr i munnen. Fra cirka år 1500 f.Kr. trodde man at solguden Ra kunne manifestere seg i form av en katt, og fra dette tidspunktet kan man se mye kunst som viser Ra i form av en spottet katt. Innen år 945 f.Kr. var katten også sterkt tilknyttet gudinnen Bastet, og man hadde hellige katter som ble holdt og avlet i templer. Disse kattene ble også tilbedt som levende manifestasjoner av gudinnen.
Populariteten rundt Bastet fortsatte til langt inn i Romerrikets tid, og man har funnet mange bronsestatuer som har overlevd gjennom tiden – samtlige statuer minner om dagens Mau.
Det har vist seg vanskelig å finne mye informasjon om rasen datert før 2. verdenskrig. Noe man vet, er at katter av samme type ble avlet i Frankrike, Italia og Sveits disse årene. Som med mange andre raser, holdt Mau på å dø ut under krigen, for rasens overlevelse kan vi rette en takk til en russisk prinsesse ved navn Nathalie Troubetskoy. Hun flyttet til Roma rett før 2. verdenskrig, og jobbet der som sykepleier gjennom krigen. Det sies at hun fikk en liten kattunge fra en ung gutt, en liten sølvspottet katt, som gutten hadde hatt i en skoeske, etter å ha mottatt den fra en diplomat ved en av byens ambassader.
Hun falt umiddelbart for denne vakre kattungen, og ønsket å lære mer. Etter å ha lest om rasen, kom hun frem til at dette var en Egyptisk Mau; en katt som hadde vært helt vanlig å se på utstillinger i Italia før krigen, men som nå var mer eller mindre helt borte. Uten noen tvil, ønsket hun å redde rasen, og begynte jobben med å få tak i flere katter.
Nathalie startet med to katter; Gregorio, en sort hannkatt, og Lulu (noen ganger også omtalt som Ludol), den sølvspottede hunnkatten. Senere brukte hun diplomat-kontakter for å importere flere katter. En av disse var Geppa, en sortsmoke hannkatt. Hun hadde to kull, og skal ha stilt disse mye i Europa før hun flyttet til USA, med 3 katter som del av flyttelasset. Her registrerte hun seg med stamnavn (Fatima), og mange av kattene som i dag har det som kalles den tradisjonelle linjen, kan spores tilbake til følgende to katter; Fatima Baba (en sølvspottet hunnkatt, etter Geppa og Lulu), og Fatima Jojo (en stor, bronsefarget hannkatt, etter Gregorio og Baba). De første Mauene ble registrert i CFF, men ble godkjent som rase i CFA i 1977.
FIFe godkjente Egyptisk Mau som rase i 1992.
Egyptisk Mau er en langstrakt, slank, muskuløs og elegant rase. Rasens hode er en avrundet trekant, med en mild stigning i profilen fra neserygg til panne. Pelsen og mønsteret er kjennetegnet til rasen; pelsen er dekket med spotter, små og runde, over hele kroppen (inkludert ben og hale). Det finnes tre godkjente fargevarianter; sølvspottet, bronse og smoke, hvor sistnevnte får et helt spesielt utseende grunnet de tydelige, spottede spøkelsesmarkeringene. Øynene er store og mandelformet, og fargen er stikkelsbærgrønn.
Rasen er svært aktiv; de er raske og smidige, og har generelt sett en veldig livlig livsstil. De trenger derfor plass, eller andre løsninger, som gir de utløp for energien sin. Rasen er også veldig sosial, og knytter seg fort til menneskene sine – det er slettes ikke uvanlig at de kan ha ganske intense «samtaler» med eierne sine.
FIFe Standard:
EMS kode:
- MAU
RAS:
- Det er ingen RAS utviklet for denne rasen ennå
Andre lenker:
Tilleggsinformasjon
- FIFe Standard: FIFe Standard
- EMS kode: MAU
- RAS: Det er ingen RAS utviklet for denne rasen ennå