Bengal
Størrelse
Medium
Pelslengde
Kort
Aktivitetsnivå
Veldig aktiv
Lydnivå
Snakker mye
Om Bengal
Man kan lese om krysningen mellom asiatisk leopardkatt og tamkatt for første gang i Harrison Weirs bok fra 1889, «Our Cats and All About Them». Her beskrev han en katt man kunne finne i Zoological Society Gardens i Regent’s Park, en «rikt farget bruntabby-hybrid mellom en villkatt fra Bengal og en tabby hunnkatt.»
Første gangen man kunne lese om en bekreftet krysning mellom asiatisk leopardkatt og en tamkatt var i 1924, i et belgisk forsknings-tidsskrift, og igjen i 1941, i et japansk katte-tidsskrift hvor det var trykket en artikkel om en hybrid som ble holdt som kjæledyr.
På 1960-tallet ble det derimot importert et betydelig antall med leopardkatter til USA (disse kattene var kjent for sin vakre pels og et grusomt gemytt, noe som gjode dem dårlig egnet som kjæledyr). Flere oppdrettere, deriblant Jean Mill, begynte eksperimentering med krysninger mellom disse leopardkattene og tamkatter, dog ble ingen av disse brakt forbi F2-stadiet.
Gjennom hele 1960- og 1970-tallet kunne man finne en god del aktivitet rundt hybridene, uten at det ble gjort noen seriøs jobb for å utvikle en faktisk rase, men det var ikke før i 1974, når William Engler, medlem av Long Island Ocelot Club, begynte å se nærmere på linjene og kalte avkommene for Bengaler, at de ble begynt etablert som egen rase.
I den senere tid hr man også benyttet seg av invidivder fra andre raser, som Abyssiner, Burmeser og Egyptisk Mau, for å vedlikeholde genpoolen til Bengalen.
Den første rasestandarden er antatt skrevet på starten av 1980-tallet, og rasen ble først godkjent i TICA i 1983. I løpet av under 10 år var det så mange som 125 offisielle oppdrettere av Bengal tilsluttet TICA. Bengalen ble først godkjent i FIFe i 1999.
Bengalen skal minne om en villkatt. Den er lang, solid og muskuløs i kroppen, med et litt mindre hode. Pelsmønsteret er rasens kjennetegn, med de klassiske «rosettene» i tre fargevarianter, men Bengalene kommer også i variantene marble og sølv. Man kan og få Bengalen i fargevarianten charcoal, eller som langhåret, men disse variantene er ikke godkjent i FIFe.
De er sosiale, snakkesalige og nysgjerrige katter med mye energi, og trenger både plass og mulighet til å bevege seg mye. Rasen er svært intelligent, og gjør seg godt som både jegere og løpere.
FIFe Standard:
EMS kode:
- BEN
RAS:
- Det er ingen RAS utviklet for denne rasen ennå
Andre lenker:
Tilleggsinformasjon
- FIFe Standard: FIFe standard
- EMS kode: BEN
- RAS: Det er ingen RAS utviklet for denne rasen ennå
- Andre lenker: Bengalkatt