Katten flytter inn
Det å flytte fra moren sin og eventuelle søsken, til et nytt hjem, er en stor omstilling for kattungen – og også for en voksen katt.
Det kan ta litt tid før katten venner seg til sitt nye hjem, med nytt miljø, nye mennesker, lukter og eventuelle andre dyr. For en voksen katt kan dette ta mye lenger tid enn for en kattunge, kanskje opptil et par måneder.
Rolig og forsiktig
La katten få ro og tid til å bli kjent i de nye omgivelsene. Start med å sette katten i kattedoen sin og la den selv få ta seg derifra og rundt i boligen på oppdagelsesferd. Da er det lettere for den å finne tilbake til dokassen. Det kan også være fint å få med litt sand fra dokassen til tidligere eier, slik at den har en kjent lukt å søke til.
Det kan være fint for katten å få litt mindre plass å forholde seg til med en gang den kommer i nytt hjem, kanskje ett rom eller en del av boligen. Snakk rolig og forsiktig med katten og la den få lukte på hendene før den klappes, slik at den lærer seg å kjenne igjen den nye familien. Når katten er rolig og trygg, kan den få mat og vann. I starten er det lurt å bruke samme fôr som hos oppdretter/tidligere eier, for å unngå problemer med magen. Vil du bruke et annet merke selv, er det viktig med en gradvis overgang for å venne katten til det nye fôret.
En liten kattunge trenger mye søvn, og alle katter vil få være i fred når de sover.
Oppdragelsen
Å oppdra en katt krever at man er tålmodig og konsekvent. Aldri tillat, ikke en eneste gang, det du vil at katten ikke skal få lov til. Man kan fye, men aldri skrike, på katten når den gjør feil. Katter misliker høye lyder, og om du hele tiden skriker til katten, kan den bli utrygg på deg. Du kan måtte løfte ned katten «titusenvis» av ganger fra middagsbordet før den aksepterer at det er forbudt område. Vær aldri hardhent, og slå aldri katten! Resultet blir da bare at katten kan bli nervøs og redd.
Du kan lære katten å komme når du roper. En godbit når den kommer gjør innlæringen lettere og motiverer katten.
Hvordan løfte katten?
Møt alltid katten rolig, og stryk den over ryggen. Løft så katten ved å holde den ene hånden frem mellom forbena, og under magen og brystet. Med den andre hånden løfter du kattens bakdel. Løft aldri en katt i nakkeskinnet! Moren gjør det med kattunger, men det er en helt annen sak.
Katt og barn
Dersom det finnes barn i familien, må de helt fra starten lære å respektere katten. Lær barnet hvordan man bærer katten på riktig måte, å akseptere når katten vil være i fred, og forklar tydelig at katten ikke er et leketøy. Det er viktig at det finnes en rolig plass katten kan trekke seg tilbake til når den vil være i fred.
Katten og andre dyr i hjemmet
Dersom du har andre dyr i hjemmet, er det viktig at disse vennes til hverandre på en rolig og trygg måte. Aldri la to fremmede dyr være sammen alene, når de først møter hverandre. Å venne katten til andre husdyr bruker som oftest å gå bra, men det er ingen selvfølgelighet. Avhengig av kattens oppvekst, kan det være lettere å tilvenne en kattunge enn en voksen katt. En kattunge utgjør som oftest ikke en trussel mot eldre katter, noe som kan fremskynde aksepten.
Har man flere katter i hjemmet, merker man fort at det finnes en rangordning der. Når en ny katt flytter inn, så må den nye katten finne sin plass blant de som allerede bor i hjemmet, og man kan oppleve at kattene både murrer og freser til hverandre i starten. La dette gå sin gang, så sant det ikke utagerer og blir for voldsomt, så vil kattene snart akseptere hverandre.
Noen ganger kan man oppleve at den første katten reagerer på at det flytter inn en ny katt, og det er ikke så rart, når det blir forandringer i reviret og hjemmeområdet. Tenk på å ikke bruke all tid på den nye katten, for med denne forandringen trenger kanskje den «gamle» katten mer lek og kos enn tidligere, for å ikke føle seg bortglemt.
I mange hjem lever katt og hund sammen uten problemer, men observer nøye hvordan katt og hund oppfører seg mot hverandre når de introduseres og skal venne seg til hverandre. Spesielt viktig er det om hunden tidligere har vist aggresjon mot katter eller har lett for jakt.
Ting man må ha hjemme
Før katten flytter inn, er det en del basisutstyr som man bør ha hjemme:
Reisebur
Reisebur bør kjøpes for hjemreisen og fremtidig transport til veterinær og andre turer. Kjøp et bra og solid reisebur allerede med en gang, slik at det varer i lang tid. Om katten skal følge med seg på ferieturer, bør reiseburet være stort nok til at den behagelig kan ligge og slappe av i ulike stillinger. Om det er kaldt, bør du legge noe varmeisolerende i bunnen av buret, sammen med et pledd eller lignende som katten kan krype inn i. Katten må aldri være løs i bilen! Hjemme kan transportburet også brukes som soveplass, slik at det er trygt og kjent for katten.
Kattefôr, matskåler og vann
Undersøk hvilket fôr katten fikk hos oppdretter/tidligere eier, slik at du gjøre en gradvis overgang til ny type fôr (om du ikke ønsker å fortsette med det samme fôret). For rask overgang kan gi katten mageproblemer. Katten må ikke fôres på hundemat, siden katten har andre krav tll næringsstoffer! Hver dag må katten få rent vann, og nok fôr av god kvalitet, slik at den får i seg nok og riktige næringsstoffer. Tenk på at det ikke er bra for katten å være for tykk eller for tynn. Matplassen skal være på en rolig og trygg plass, og om flere katter får mat samtidig, er det viktig at de alle får spise i fred uten å forstyrre hverandre. Mat- og vannskåler bør være av et materiale som er hygienisk og lett å vaske.
Kattedo, dospade og strø
Kattedoen er oftest laget av plast og finnes i flere ulike størrelser og modeller; åpne, med tak og frontåpning, med toppåpning osv. Har du flere enn én katt, må du også ha flere dokasser. Minst én dokasse mer enn antall katter er å anbefale. Det finnes også ulike typer strø man kan bruke i dokassen; klumpende sand, ikke-klumpende sand, flispellets, papirpellets osv. Prøv deg frem for å finne hva som passer best for deg og katten. Type spade velger du ut fra hvilket strø du bruker. Kattedoene bør stå på annet sted en spiseplassen, og må renses minst én gang per dag.
Klorebrett
Katter har et naturlig behov for å klore, både for å holde klørne i orden og for å markere reviret sitt. Klorebrett eller -tre bør finnes i hjemmet allerede når katten flytter inn, slik at den helt fra starten lærer hvor den får klore. Har du mange rom eller flere etasjer i hjemmet, bør du ha flere klorebrett/-tre.
Sele/halsbånd
Om du planlegger å la katten være ute, er det lurt å venne den til å ha på seg sele eller halsbånd med en gang. Skal katten gå ut alene, bør den ha halsbånd med refleks på seg. Det er viktig at halsbåndet er elastisk, slik at katten kan få det av seg dersom den skulle sette seg fast i buskas eller lignende.
Kattegress
Katten får i seg en del hår når den vasker seg, og gress hjelper til med å lage brekninger for å få opp hårballene som dannes i magen. Det finnes ferdigsådde folieformer som man bare trenger å vanne for at gresset skal gro, eller man kan så kattegress i egne krukker selv.
Katteleker
Det enkleste er ofte det beste; en liten ball, liten bamse fyllt med kattemynte, eller rett og slett en sammenkrøllet papirbit. Unngå garnnøster, hårstrikker og andre ting med løse deler som katten lett kan svelge.
Mer informasjon
God informasjon er også å finne i Mattilsynets brosjyre Veiledning om hold av katt.